Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Fiscus moet verkeerd verstuurd bezwaar alsnog behandelen

Geplaatst op: 06-12-2019, 13:14:51

De Belastingdienst moet een bezwaarschrift alsnog in behandeling nemen dat per ongeluk naar een opgeheven kantoor van de fiscus is gestuurd. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

Deze zaak draait om een persoon die eind 2016 een verzoek om een lagere belastingaanslag over 2011 indiende. Het verzoek werd naar het kantoor van de Belastingdienst in Alkmaar gestuurd, maar die vestiging was sinds medio 2015 dicht. Poststukken die naar het kantoor werden gestuurd, werden ook al niet meer doorgestuurd naar het nieuwe adres van de fiscus. Daardoor kreeg de belastingplichtige zijn brief terug via de post.

Na een nieuwe poging naar het juiste adres ontving de belastinginspecteur het verzoek om een lagere belastingaanslag pas op 18 januari 2017. De inspecteur wilde het verzoek om de belastingaanslag over 2011 aan te passen echter niet in behandeling nemen, omdat de termijn van vijf jaar waarbinnen bezwaar moet worden gemaakt inmiddels was verlopen.

Maar de Hoge Raad deelt die mening niet. Volgens de hoogste rechter mag de belastingplichtige niet opdraaien voor het per ongeluk overschrijden van de termijn van vijf jaar. De Hoge Raad heeft de fiscus daarom opgedragen het bezwaarschrift alsnog te behandelen.

Bron: bijdrage van Bernard Vogelsang van 6 december 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina